Home     Foto's     Agenda      Werkwijze      Contact     FAQ

Het ontstaan van deze vogel met kuiken op haar buik, titel ‘Lieve Catootje’, in foto’s. Een demonstratie.

Thuis hadden wij al een bolle vorm gemaakt. Eerste stappen: het gladmaken van de oppervlakken, dan de uitbreiding (bolling van het hoofd) en aanbrengen van snavel en kuiken. Alles moet goed op elkaar aansluiten, geen luchtkamers vormen, dus alles wordt uitgehold op elkaar geplaatst. Daarna de naden en bobbels wegwerken. De snavel wordt verder uitgewerkt en ogen aangebracht. Hiervoor gebruiken wij spatels, loomers, mirettes, stokjes, vingers enz.


Volgende stappen: verder afwerken van de kleine. Het kuiken krijgt natuurlijk pootjes en ogen. Dan volgt de moeder; haar vleugels en kuifje. Steeds weer krasjes, bobbels en andere oneffenheden wegwerken. Vleugelveren aanbrengen bij beide vogels. Een en ander onder veel belangstelling van geïnteresseerde bezoekers.

Dit duo is bijna klaar, geboetseerd, maar eenmaal thuis aangekomen moet het weer afgewerkt worden. Daarna zo'n 10 dagen drogen.

Vervolgstappen: Als onze oven vol genoeg is, gaan we de werkstukken voor de eerste keer bakken. Daarna wordt het onderglazuur aangebracht. Weer moet het drogen.
Dan wordt er in onze spuitcabine glansglazuur over gespoten. Weer drogen.
Als alles droog is, wordt de oven ingeladen. Het afbakken op 1240 graden Celsius neemt veel tijd in beslag. Een geduldproefje, want we openen de oven alleen onder de 50 graden Celsius.

Van grove bolvorm tot een zachtgroen geglazuurde moedervogel die haar vleugels beschermend om haar kuiken slaat.

 

 

els@uniekkeramiek.nl - info@keramiekmeteenglimlach.nl